2008. október 26., vasárnap

Indul a második év! Balaton-felvidéki túr(ácsk)a


A túrázók indulásra készen
Résztvevők: Pálfi Ildi, Pálfi Józsi, Shellyke, Mariann, Oszi, Baunok Józsi (mv.), Lore (mv.), Sz. Kis Ági, Sz. Kis Laci
Túra időpontja: 2008. október 24.
Helyszín: 6. túra, Káptalantóti - Szentbékkálla
Megtett távolság: 12,3 km, összes idő: kb. 4:40 óra, ebből mozgásidő kb. 3:30 óra.
Pecsétek: 2 pecsételő hely volt: Káptalantóti és Szentbékálla


A hosszú hétvégére (dicsőség a forradalmároknak!) Pálfi Ildi Balaton-felvidéki kirándulást szervezett Mariannékkal és Baunok Józsiékkal. Sz. Kisék last minute becsatlakoztak a programba, mert nem hagyhatták, hogy a kéktúrázás első évfordulóján nélkülük induljon egy túra. A hétvége remekül sikerült, de erről bővebben inkább bor mellett, most csak a megtett szakaszról számolnék be.
Szóval, komoly viták előzték meg az indulást. 22, 18, 16, 12 - ezek voltak a kitűzött távok. A közös bölcsesség és Pálfi Józsi kemény érvelése a 12 km-es Káptalantóti - Szentbékkálla szakaszt választotta.


A káptalantóti templom
Kiadós reggeli után két autóval elgurultunk Szentbékálláról Káptalantótiba, és némi pálinka meg sör elfogyasztása után könnyű sétával nekiindultunk az útnak.

Még biztató távolban a Csobánc
Remek időben már az út elejétől látni lehetett Csobáncot, ami ugyan nem része a kéktúrának, de a tövében elhaladó jelzésről lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében letértünk, azaz feltértünk.
Paplanernyős
Erősen kellett kapaszkodni fölfelé, de megérte. A Balaton, a Balaton-felvidék, a Káli és a Tapolcai medence teljes panorámában volt látható a hegy tetejéről. Bónuszként a mellőlünk felszálló siklóernyősök is szórakoztattak bennünket.
Szőlők között

 
Az úton végig szőlők között vezetett a túra. Nekem, még nem tűnt föl eddig, hogy a Balaton-felvidék egy nagy szőlőskert. Az őszi színek dűlőnként, szőlő fajtánként mások voltak, sárga, bordó, piros parcellák, meg a közöttük elszórt présházak igazán pompás látványt nyújtottak.

Bár nem volt nehéz a túra, jólesett egy kis pihenő. Újabb kör szíverősítő közben megemlékeztünk a 2007-es októberi induló túráról is.




Szép napos időben kiértünk a szőlőtáblák közül, és...
Mindszentkállán keresztül haladtunk hazafelé.
Szentbékkálla előtt megnéztük a híres Kőtengert. Oszi szerint az Őrjárat utcai sziklakert is majdnem ilyen impozáns, de azért érdemes volt itt is körülnézni. Frissen, ruganyosan értünk vissza Szentbékkállára, a falut körbejáró rövid szakaszt ki is hagytuk, mert azt előző nap délután már abszolváltuk. Jó túra volt, akár még egyszer is megtenném.