2015. szeptember 6., vasárnap

A végén megáztunk

Szakasz: Regéc - Újhuta leágazás (26. sz túra, OKT 262-263)
Időpont: 2015. szeptember 6.
Résztvevők: Király Laci, Zita, Király Kata, Sz. Kis Ágota, Sz. Kis  Laci,
Táv: 17,1 km
Szintkülönbség: fölfelé: 300 m, lefelé: 210 m
Átlagsebesség:  3,0 km/h
Tiszta menetidő: 4:36
Túra teljes időtartama: 5:50

Az előrejelzés szerint a mai napnak már esőmentesnek kellett lenni. Nem így indult, és nem is így fejeződött be. A nyitófotózás előtt még gyorsan fel kellett venni az esőkabátokat, de szerencsére hamarosan visszakerülhettek a hátizsákokba.

Király család a Kemence-kőnél
Ereszkedő köd a Kerékkötő nyereg után
A falu után rögtön belevágtunk a szakasz legnagyobb emelkedésébe, 3,5 km alatt a 300 méter folyamatos emelkedés. Kicsit megálltunk a Kemence kőnél. 

A Kerékkötő nyerge megizzasztott bennünket. A tetőn megálltunk, és figyeltük, ahogy a sűrű köd előgomolyog az erdőből.

A Pengő-kőhöz nem mentünk el – majd a következő bejáráskor-, viszont Királylaci lendületének köszönhetően a Nagy Péter-mennykőhöz igen.

Szép kilátás a Nagy-Péter mennykőről
A kék háromszög jelzésen kellett letérni. Zita és Kata úgy döntöttek, ők inkább megvárnak bennünket a háromszög túlsó végén. Királylaci ment jóval előttünk. Kislaci és én már majdnem visszafordultunk az utolsó méterekről, mert azt hittük, hogy ott vagyunk már. Hát nem. Tovább kellett mennünk még, mintegy 200 métert, kapaszkodni egy kicsit és a túra egyik legszebb látványa tárult elénk. Páratlan volt a kilátás a A Milic-csoport és a Sátor-hegyek felé. (Hogy mit látunk, azt többnyire utólag azonosítom be Hörpölin leírása alapján. Néhány esetben, helyben, a fiúk segítségével, a térkép alapján) Nézelődtünk, fényképeztünk.
A fábanőtt pecsételődoboz

Innen már csak ereszkedtünk. Elmentünk a Cselinszka rét mellett a tanösvényen. A rét arról nevezetes, hogy az alatta megbújó vizek miatt erősen süppedékes, mindig nedves. A rét után egy nagyon szép, kényelmesen kanyargós erdészeti úton gyalogoltunk tovább, a kanyarokból jól rálátva a mögöttünk hagyott és az előttünk lévő szakaszokra. Pecsételtünk az István-kúti erdészháznál a fába benőtt pecsételődobozból.

Hamarosan elértük azt a kereszteződést, ahol, le kellett térnünk a zöld jelre, ami levitt minket a Flórika-forrásnál hagyott kocsinkhoz.

Lefelé a zöld jelzésen
Rövid keresgélés után megtaláltuk a jelet. Ez a szakasz abszolút elhanyagolt, ágakkal benőtt, kidőlt fákkal keresztezett szakasz volt. A gyorsan lefutó esővíz hatalmas mélyedéseket vágott az útba, amin átjutni nem volt egyszerű feladat. A gondozatlanságot jól jellemzi, hogy az út vége a vízmű mellett halad el. Táblák ugyan jelzik, hogy a terület kerítéssel lezárt, de a kerítés és kapuk már sok helyen kidőltek, ezért a rozzant hidakkal tarkított kikerülő szakaszra, már nem kell átmenni.

Nagyon lefoglalt bennünket az út, ezért nem is vettük észre hogy mindjárt a nyakunkba szakad az ég. Pedig beleszakadt. Az utolsó 500 méteren. Nagy kapkodással kellett előszednünk az esőkabátokat.

A kocsiban megbeszéltük, hogy a túra folytatásánál valószínűleg nem ezen az úton megyünk fel a kékig, inkább a háromszor ilyen hosszú erdei utat választjuk.

Visszaautóztunk a Flórika vendégházhoz, gyorsan összepakoltunk és elindultunk haza. Én elfáradtam.
Nincs akadály!

Érdemes megnézni a többi képet is!

 

Esőben is szép volt

Szakasz: Regéc - Boldogkőváralja (26. sz túra, OKT 261)
Időpont: 2015. szeptember 5.
Résztvevők: Király Laci, Zita, Király Kata, Sz. Kis Ágota, Sz. Kis  Laci,
Táv: 18,2 km
Szintkülönbség: fölfelé: 300 m, lefelé: 530 m
Átlagsebesség:  3,2 km/h
Tiszta menetidő: 4:40
Túra teljes időtartama: 5:40



A hétvége terve a Boldogkőváralja - Eszkála erdészház szakasz volt. Összesen 32,5 km tiszta táv, de tartozott még hozzá, mintegy 1,5 km bekötő szakasz is.

A Flórika vendégház, amelyik nem
az egyetlen magyar  aranylabdás focistáról, 
hanem egy közeli forrásról van elnevezve
Szállást Újhután a Flórika Vendégházban foglaltunk. Tiszta, de a 80-as éveket idéző berendezéssel és szolgáltatással.

A kezdőpontokra Háromhuta (Óhuta-Középhuta-Újhuta) polgármestere vitt minket. Azt mesélte a környékről, hogy nagyon lecsökkent az állandó lakosok száma, többnyire nyaralóházakká alakulnak a régi parasztházak. Munkát csak az erdőgazdaság és az idegenforgalom ad. Megbeszéltük vele, hogy ő is tervezi egyszer majd megtenni a kéktúrát. Természetesen azonnal felajánlottuk, ha Budapest környékén tart, szívesen szállítjuk a túra kezdő vagy végpontjához, csak hívjon bennünket.

A többiek a helyi boltban kávéznak és Túró Rudit vásárolnak
Regécen beütöttük a kezdőpecsétet, és közben nézegettük a nagyon szürke felhőket, és reménykedtünk benne, hogy az előrejelzés ellenére nem lesz eső a hétvégén.
Hát lett.

A regéci vár (egyelőre tető nélkül)
Regéc után azonnal kapaszkodni kezdtünk felfele, hogy a vár lábánál, rátérjünk a körkörösen felfele tartó szakaszra, ami ugyan nem része a kéktúrának, de a várat mindenképpen meg szerettük volna nézni. Tudtuk, hogy a várban jelentős helyreállítási munkálatok zajlanak és ezen a héten várják a tetőhöz való anyagot is. Felkapaszkodtunk. A faanyag eddigre
még nem érkezett meg, az eső viszont igen. Csendes szitálás kezdődött, ami ki is tartott az út végéig.

A körkörös úton leereszkedtünk a várból és Mogyoróska felé vettük az irányt. 11 óra körül értünk a faluba, ahol egy bácsi azt mondta, ha jól kilépnek, délre Arkán is vannak. Mi jól kiléptünk, de majdnem kettő óra lett, mikorra Arkára értünk. A patak völgyében számoltuk az átkeléseket. 2005-ben Hörpölin 9-ig, mi most 7-ig jutottunk. Néha kicsit csendesedett az eső, akkor reménykedve vártuk, hogy hátha eláll. Hát nem. Én örültem, hogy Mariannal vissza kell még jönnünk pótolni erre a szakaszra, mert ezt a szép részt jó lesz egyszer nem esőben végigjárni. Mielőtt beértünk a faluba, megebédeltünk.

Végiggyalogoltunk a nagyon rendezett Arkán, ráköszöntünk az előző túra szálláshelyére, és betonúton mentünk Boldogkőváraljáig. Nagyon örültünk, hogy a múltkori túrán nem álltunk meg a vasúti megállóhelynél, hanem bejöttünk egészen a faluig, mert ebben az időben jobb volt minél hamarabb befejezni a gyaloglást. Bíztunk benne, hogy az előrejelzéseknek megfelelően a másnap már esőmentes napunk lesz.

Vacsorázni Erdőbényére mentünk a Magita Hotel éttermébe. Ajánlani tudjuk mindenkinek. Igényesen tálalt finom ételek, figyelmes, jó hangulatú kiszolgálás.