2015. szeptember 28., hétfő

Jó tempóban Gömörben

Szakasz: Zádorfalva - Putnok (24. sz. túra)
Időpont: 2015. szeptember 27.
Résztvevők: Király Laci, Király Kata
Táv: 18,4 km (túrafüzet szerint)
Szintkülönbség: +303/-375
Teljes menetidő: 4 óra (meg egy kicsi)




Ez is pótlótúra, mert Kata nem volt ott a 2014. októberi kiránduláson. Plusz még azért is, mert a nagy beszélgetésben elfelejtettünk letérni a betonútról, és így kihagytuk akkor a Mohos várat.

Nagyon jó szállásunk volt Upponyban, a 2 Sólyom Vendégházban, de nem azért indultunk el reggel nehezen, mert olyan jól éreztük magunkat, hanem azért, mert a lejtős udvarból alig bírtam kiállni az autóval az esőtől felázott talaj és a csúszós fű miatt. Végül a szűk helyen nehezen megfordulva, tolatva sikerült elhagyni a helyet.

A Putnok-Zádorszállás buszt kényelmesen elértük, és az utazás is kényelmes volt, mert rajtunk kívül senki sem volt a buszon, csak a vezető, aki meg is kérdezte, hogy a többiek mikor indulnak. Ezt akkor nem értettük, később viszont rájöttünk, hogy az erre a napra időzített Tompa Teljesítménytúra résztvevőire gondolt. Velük aztán később többször is találkoztunk, mert pont szembejöttek velünk.

Szerencsére az időjárás kegyes volt velünk, mert az esőt megúsztuk, és ha meleg nem is volt, azért  kellemes időben tettük meg a távot.

Ami a múltkor kihagyott Mohos várat illeti, most is kis híján elmentünk mellette, merthogy a kékről kell egy rövid kitérőt tenni, és nem is egy nagy durranás, de ha már benne volt a programban, hát teljesítettük.

Összességében jó tempóban, különösebb fáradtság nélkül teljesítettük a távot.

Kicsit vizesen, de jókedvűen (Kata pótlótúra)

Szakasz: Bélapátfalva - Szarvaskő (23. sz. túra)
Időpont: 2015. szeptember 26.
Résztevevők: Király Laci és Kata
Táv: 11,1 km (+250 m a szarvaskői kilátó oda-vissza)
Szintkülönbség +429/-524
Teljes menetidő: 2:45 perc (kilátóval együtt)

Úgy gondoltuk Katával, hogy két közeli túrát csinálunk meg egy hétvégén azok közül, amelyek neki valahogy kimaradtak. Nagy a kihívás, mert 2016. október 23-án ő is azok között szeretne lenni, akik Hollóházára beérkezve teljesítik a Kék Túra teljes távját. Addig azonban van még pótolni való ... Erre a napra a Bélapátfalva-Szarvaskő táv megtételét terveztük be, amit a társaság magja  2013-ban, szilveszter előtt teljesített.

A Bélkő alatt még esőben mentünk
Az előjelek nem voltak valami kedvezőek. Egész héten esett az eső, és az ország nagy részére még erre a szombatra sem ígért sokkal jobban a meteorológia, viszont az észak-keleti csücsökben volt remény a kevésbé nedves időjárásra. Ennek megfelelően szakadó esőben indultunk Kecskemétről, de Budapestet elhagyva már javult a helyzet, és ablaktörlőt sem kellett teljes intenzitással működtetni.

A foltos szalamandra
Ezzel együtt is szemerkélő esőben érkeztünk Szarvaskőre, ahonnan busszal mentünk tovább Bélapátfalvára. Itt egy kicsit még jobban esett, de akkor már elszántak voltunk ... És jól döntöttünk, mert mire az apátsághoz értünk már csak pöszörgött az eső, és később el is állt.

Igaz, az átnedvesedés folytatódott, mert a Telekessy Vendégház utáni húzós emelkedőn jól megizzadtam a vadonatúj vízzáró dzsekimben, amelyről kiderült, hogy nemcsak kintről be, hanem bentről ki sem engedi a nedvességet. Ezzel együtt is gyorsan elérkeztünk Szarvaskőig, és még arra is volt időnk (meg kedvünk), hogy rövid kitérőt tegyünk a falu fölötti kilátóhoz. Igazán megérte!

Érdekes, hogy az előző hét csapnivaló időjárása ellenére rajtunk kívül többen is járták az erdőt, és nem az a foltos szalamandra volt az egyetlen élelőny, amelyiket a Gilitka forrás közelében láttunk.

Szarvaskő a kilátóból
Szarvaskőre érve elkezdtem telefonálni az upponyi  2 Sólyon Vendégház tulajdonosának, hogy hamarosan érkezünk. Először nem vette fel, majd amikor visszahívott, kiderült, hogy nem is számítottak ránk. Ebben én is hibás vagyok, mert az esős időjárás miatt lebegtettem az érkezésünket, és reggel nem szóltam oda, hogy mégiscsak érkezünk. Végül is megegyeztünk, hogy 6 órakor találkozunk a vendégháznál.

Mivel volt rá időnk, és Szilvásvárad is pont útba esett, ettünk egy jó pisztrángot, ami megkoronázta a napot.