2010. április 4., vasárnap

Pótvizsga 3. - Négyesben a sziklák alatt




Szakasz: Dorog - Piliscsaba
Időpont: 2010. április 3.

Résztvevők: Zita, Király Laci, Király Andris, Kócos
Táv: 18,6 km

Szintkülönbség: +872/-745
Átlagsebesség: 3,84 km/h

Tiszta menetidő: 4 óra
Túra teljes időtartama:  4 óra 50 perc


A tavaly nagyszerű balatonfelvidéki túra meghozta a kedvünket a húsvéti kiránduláshoz, s mivel voltak (s vannak is még) elmaradásaink, hát kerestünk egy olyan útvonalat, amelyet egy autóval is teljesíteni lehet.
A Dorog - Piliscsaba szakasz ilyen, habár az előzetes szakirodalom-tanulmányozás nem sok jóval kecsegtetett. Nagy elődeink közül az Sz. Kis házaspár azzal fejezi be a Tekergőn a blogbejegyzését, hogy "nem ez volt az eddigi túrák legjobb része". Hörpölinék pedig a végén, vonatra várva így összegeznek: "ennél csak jobb jöhet".

Az átok, amely ezek szerint a Kék Túra ezen szakaszán ül kis híján minket is utolért, mert épp hogy csak elértük a Piliscsabáról Dorogra tartó vonatot. (Már az nem volt jó jel, hogy kétszer is sorompót kaptunk - a saját vonatunktól). Aztán pedig Dorog határában felmondta a szolgálatot a fényképezőgépem, így Andris iPhone-jával készítettük a fotókat. Ám a végére mégis minden jóra fordult, hisz azért mégiscsak elértük a vonatot, és az iPhone-os képekhez a pontos földrajzi helyet is hozzárendeli a készülék, így tulajdonképpen még értékesebb fotókat kaptunk.
Maga a túra is igen kellemesnek bizonyult, a kapaszkodók nem voltak túlságosan kemények, a Kesztölc feletti szakasz, amely a Sziklák alatti dűló nevet viseli kifejezetten kellemes volt a tavaszi virágokkal és a remek kilátással. Ugyancsak nem lehet panaszunk a kesztölc borból készült hosszúlépésre sem, amellyel húsvéti sonkás szendvicsünket egészítettük ki a klastrompusztai megálló alkalmával.
Igaz ugyan, hogy ezt a túra szakaszt a Forma1 monaco-i versenyéhez hasonlíthatjuk, annyit megy falun és városon belül, meg betonúton a túraútvonal, azért a múltkori sárdagasztás után ez a mostani kirándulás újra visszahozta a kedvünket. Még akkor is, ha ismét bedőltünk a jeleknek, és kissé eltévedtünk Piliscséven, végülis gyorsan megtaláltuk a helyes utat.
Kócos végigaludta az utat hazáig - sajnos én nem tehettem ...

(A túra útvonala és néhány további kép megnézhető ezen az oldalon.)

megegyeztünk abban, ennél csak jobb jöhet

Féltúra cuppogva, avagy a sár fogságában

Szakasz: Romhány - Felsőpetény
Időpont: 2010. március 15.
Résztvevők: Sz. Kis Ági, Zita, Mariann, Sz. Kis Laci, Király Laci, Király Andris, Marcipán, Kócos
Szintkülönbség: +328/-226


Úgy tűnik, a Cserhát nem szeret minket - s ha ez így megy tovább, ez fordítva is így lesz...

Tavalyi utolsó túránk Ősagárd és Katalinpuszta között eléggé rosszkedvűen ért véget, hiszen mindenki csupa sár lett a végére, különösen a két Laci, akik egyenesen beleestek a sárba. Ennek ellenére úgy gondoltuk, hogy adunk egy újabb esélyt a Cserhátnak, hogy mutassa meg a szebbik arcát. Hát nem sikerült neki.

A romhányi kerámiagyártól indultunk, és tényleg csak egészen kicsit tévedtünk el a faluban  városban (nem tudom a közigazgatási státuszát, de nehogy sértődés legyen). Egész jól haladtunk az elején, és a napsütés is biztatónak ígérkezett a csípős szél ellenére. Eleinte csak a hófoltok emlékeztettek az épp csak elmúlt télre, hamarosan azonban előjött az előző túráról már ismert feeling: bakancsunk alatt cuppogni kezdett a sár.

A kutyákat persze nem zavarta, de valószínűleg ők ketten voltak csak ezzel így. Ám összességében nem lett volna túlságosan vészes a helyzet: kicsit csörtettünk az út menti erdőben, botladoztunk a levágott és otthagyott ágak közt, de azért valamennyire haladtunk is.

A fordulatot az hozta, hogy elértünk egy tisztásra, amely a fakitermelés központja volt, és innentől kezdve egy olyan úton kellett volna mentenni a Felsőpetényig hátralévő kb. 4 kilométert, amelyen az erdőgazdaság nehéz járművei mozogtak ez előző hetekben. Viszonylag gyorsan világossá vált számunkra, hogy a mélyen feltört, laza, agyagos talajon kilátástalan előre jutni.

Úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk átvágni az erdőn - a térkép szerint a közelben volt egy földút, amelyik a faluba vezetett. Eléggé meg kellett küzdenünk, hogy elérjük, s mikorra megtaláltuk, nagy volt a csalódás: két méteres partok között sárga agyadagonya vonult végig. Mit volt mit tenni, a parton folytattuk nehéz utunkat, és nagy nehezen elértük Alsópetény határát. Még átvágtunk egy sűrű bokroson és leereszkedtünk a faluba.

Dél bőven elmúlt már, mire megérkeztünk, és el kellett dönteni, hogy nekivágunk-e még a hátralévő közel 12 kilométernek. Ahhoz valójában senkinek nem volt kedve, hogy tovább folytassuk a sárdagasztást, vagy a járatlan erdőben való kóborlást, de a betonúton való bandukolás sem látszott igazán vonzónak. Ráadásul semmiféle tömegközlekedési lehetőség nem adódott Romhányba vagy Ősagárdra eljutni valamelyik otthagyott kocsihoz.
Végül találtunk egy helyi erőt, aki 15 éves sárga Audijával átvitte a két sofört Romhányba. Közben a többiek elindultak az országúton Felsőpetény felé. Itt találkoztunk, és le is zártuk a túrát.

Romhány és Becske között a Cserhát javíthat, az erdőgazdasági nehézgépek pedig monnyanak le!